Over labroides

Herkomst van de naam Labroides

De poetsvis – Orde : Acanthopterygii
– familie : Labridae
– geslacht : Labroides
– soort : Verschillende.

De gewone poetsvis is één van de vijf soorten van het Labroides-geslacht dat behoort tot de grote en gevarieerde lipvis-familie.
De poetsvis is één van de meest ingenieuze bewoners van de tropische koraalriffen van de Indische en de Stille Oceaan. Hij verwijdert parasieten en eet overgebleven resten uit de monden van veel grotere vissen. Ook haalt deze kleine, levendige vis geïnfecteerd weefsel uit wonden. De poetsvis kan het best omschreven worden als een visdokter, die een waardevolle verzorgingsservice biedt.
Deze vis, klein en fel van kleur, is zeer territoriaal. Hij vestigt een positie op zijn eigen stukje rif en zal zich doodvechten om het te verdedigen. Om klanten aan te trekken (grotere vissen waar hij voedsel vandaan haalt), zwemt de kleine vis op en neer, en maakt een kenmerkende zigzas-dans om zijn diensten aan te bieden, vaak bij een bekend markeerpunt. Men denkt dat de streep op zijn huid deze signalerende bewegingen benadrukt. Vissen in alle maten reageren door in een half comateuze stand te gaan liggen, met mond en kieuwen open, wachtend tot de poetsvis aan het werk gaat. De kleurrijke tekening maakt de poetsvis herkenbaar voor andere vissen, die hem niet opeten. Dit zou kunnen zijn omdat de grotere vissen de vis meer waarderen om zijn schoonmaakcapaciteiten dan om zijn voedingswaarde.
Soms heeft een mannetjespoetsvis een harem van wel zestien vrouwtjes, maar gewoonlijk leven deze vissen in paren. In hun paringsdans kronkelen ze om elkaar heen boven het rif. Na het paren legt het vrouwtje minder dan twaalf drijvende eieren. Ze worden bevrucht door het mannetje en drijven weg met het tij. Het kuitschietgedrag is vrijwel onbekend. Net als veel andere rifvissoorten hebben poetsvissen de mogelijkheid om van geslacht te veranderen als dat nodig is. Gewoonlijk worden er meer vrouwtjes dan mannetjes geboren, omdat zij eieren moeten leggen. Het mannetje is de dominante partner of groepsleider en wanneer hij dood gaat, kan het vrouwtje van het paar of één van de groepsleden van geslacht veranderen. Vaak veranderen ze dan ook van kleur en gedragen zich agressiever.
De poetsvis eet ongebruikelijk voedsel. Hij eet vooral de larven van kleine rifdieren die, in tegenstelling tot onderwater muggen, leven van het bloed van grotere rifvissen. Ook eet hij slijm en dode schubben, en ontdoet kleine wonden van rottend of beschadigd vlees. Honderden klanten komen vaak samen in speciale gebieden langs koraalriffen, die schoonmaakplaatsen worden genoemd, om te profiteren van de speciale service, de eetgewoonte van deze vis.
Poetsvissoorten zijn gemakkelijk te vangen vanwege hun voorspelbare gedrag en bewegingen. Ieder jaar worden er duizenden verkocht aan dierenwinkels. Vanwege hun voedingsgewoontes zijn deze dieren echter moeilijk te houden in gevangenschap en velen sterven binnen een paar maanden na hun gevangenneming.

en hier nog een interessante link over spiegelgedrag…één van de weinigen. https://scientias.nl/na-vurig-wetenschappelijk-debat-nu-toch-bewezen-klein-tropisch-visje-beschikt-over-zelfbewustzijn/

[ text & image from WORLDEXPLORER ]